Pagina's

maandag 5 september 2016

Pedagogische stromingen in de kinderopvang: Montessori

Als je op zoek gaat naar kinderopvang voor je kindje, merk je dat er heel veel verschillende soorten kinderopvang zijn, met allemaal hun eigen sfeer, idee├źn en opvoedingsmethodes. Sommige organisaties zijn ge├»nspireerd op een bepaalde pedagogische stroming of persoon en werken vanuit de daarbij behorende uitgangspunten. Natuurlijk wil je een opvang kiezen die het beste bij je manier van opvoeden past en daarom is het handig iets van de meest voorkomende pedagogische stromingen in kinderopvang (en onderwijs) te weten.


stromingen in de kinderopvang

In dit blog zal ik de volgende stromingen kort beschrijven:
  • Montessori
  • Steiner Antroposofie
  • Dalton
  • Freinet
  • Pikler
  • Reggio Emilia
  • Solter

Montessori
De Montessori methode is een methode waar relatief veel scholen en kinderopvang organisaties mee werken. De methode werd ontwikkeld door Maria Montessori (1870 - 1952).
De kern van haar methode wordt meestal samengevat in de uitspraak: 'Help mij het zelf te doen'; alle opvoeding is in principe zelfopvoeding. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen, door de juiste omgeving en materialen te bieden.

Over de ruimte
De ruimte moet zo ingericht zijn, dat kinderen zelf alles kunnen vinden, zodat ze zo onafhankelijk mogelijk van de volwassen kunnen zijn. De ruimte is ingericht met mooie, aantrekkelijke materialen, die uitnodigen om mee te spelen en van te leren. Niet te veel speelgoed, daardoor leren kinderen op hun beurt te wachten en alles wordt op kindhoogte gepresenteerd. Er moet voldoende ruimte zijn om ook binnen te kunnen bewegen

Omgang met de kinderen.
De begeleidsters moeten weten op welk moment een kind ergens gevoelig voor is, om op dat moment het juiste speelgoed of materiaal aan te bieden. Kinderen hebben taken, zoals samen de huishoudelijke werkjes doen en ze moeten goed voor hun omgeving zorgen en van elkaar leren.

Bron en meer informatie:

************************************************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten